Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym, możesz zmienić ustawienia z przeglądarce.
- 250g polenty z warzywami LaSelva - 250ml mleka - 250ml wody - 2 łyżki oliwa z oliwek LaSelva - szczypta rozmarynu - 400g buraka liściowego - 1 słoiczek suszonych pomidorów LaSelva - 4 filety anchois - 1 cebula - 50g orzeszków piniowych - garść utartego sera pecorino lub parmezanu - sól i pieprz do smaku
Polentę ugotować dodając do mieszanki 250ml mleka i 250ml wody. Wysmarować blachę oliwą z oliwek wymieszaną z rozmarynem. Przełożyć na blachę ugotowaną polentę, piec w piekarniku o temperaturze 160 stopni C przez 20 minut. Polenta po wystygnięciu będzie miała stałą konsystencję.
Pokroić buraka liściowego w 2 cm paski, cebulę w kosteczkę, filety z anchois rozgnieść widelcem.
Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek na dużej patelni, dodać anchois i łodygi buraka – smażyć około 5 minut. Następnie dodać suszone pomidory i liście buraka, gotować kolejne 5 minut, doprawić solą i pieprzem
Podpiec na patelni bez tłuszczu orzeszki piniowe
Polentę pokroić na około 2 cm plastry, smażyć na patelni na oliwie obie strony na złoty kolor, wyłożyć na talerz podsmażoną polentę, dodać warzywa.