• Włoskie zupy, risotto, polenta

Letnia polenta z burakiem liściowym

Składniki:

- 250g polenty z warzywami LaSelva
- 250ml mleka
- 250ml wody
- 2 łyżki oliwa z oliwek LaSelva
- szczypta rozmarynu
- 400g buraka liściowego
- 1 słoiczek suszonych pomidorów LaSelva
- 4 filety anchois
- 1 cebula
- 50g orzeszków piniowych
- garść utartego sera pecorino lub parmezanu
- sól i pieprz do smaku

  1. Polentę ugotować dodając do mieszanki 250ml mleka i 250ml wody. Wysmarować blachę oliwą z oliwek wymieszaną z rozmarynem. Przełożyć na blachę ugotowaną polentę, piec w piekarniku o temperaturze 160 stopni C przez 20 minut. Polenta po wystygnięciu będzie miała stałą konsystencję.
  2. Pokroić buraka liściowego w 2 cm paski, cebulę w kosteczkę, filety z anchois rozgnieść widelcem.
  3. Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek na dużej patelni, dodać anchois i łodygi buraka – smażyć około 5 minut. Następnie dodać suszone pomidory i liście buraka, gotować kolejne 5 minut, doprawić solą i pieprzem
  4. Podpiec na patelni bez tłuszczu orzeszki piniowe
  5. Polentę pokroić na około 2 cm plastry, smażyć na patelni na oliwie obie strony na złoty kolor, wyłożyć na talerz podsmażoną polentę, dodać warzywa.
  6. Posypać górę orzeszkami piniowymi oraz serem


LaSelva_Polenta_mit_Mangold(2).jpg