• Sałatki

Sałatka środziemnomorska z makaronem

Składniki:
- 500g makaronu mezze penne LaSelva
- 50ml octu winnego białego LaSelva
- 50ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek LaSelva
- 4 łyżki pikantnego pesto pomidorowego z serem owczym LaSelva
- 1 słoiczek podsuszonych pomidorów LaSelva
- ½ słoiczka oliwek zielonych bez pestki LaSelva
- 400g pomidorków koktajlowych
- 1 mały ogórek
- listki świeżej bazylii
  1. Ugotować makaron, odcedzić, ostudzić
  2. Przygotować zalewę z winnego octu, wody, oliwy, pikantnego pesto pomidorowego, dodać sól i pieprz, wymieszać z makaronem
  3. Pokroić podsuszane pomidory oraz oliwki
  4. Pokroić pomidorki koktajlowe oraz zielony ogórek na połówki. Wszystkie składniki wymieszać z makaronem
  5. Przełożyć do naczynia, ozdobić listkami bazylii, serwować w czasie przerwy na drugie śniadanie lub na pikniku
xLaSelva-mediterraner-Pastasalat_600x600.jpg.pagespeed.ic.TLcI37HsjN.jpg

Lekka sałatka z ciecierzycą, pesto pietruszkowym, rukolą i pomarańczami

Składniki:
- 100 g rukoli
- 1 słoik gotowanej ciecierzycy LaSelva
- 2 pomarańcze
- 2 czerwone cebulki
- 1 słoik pesto pietruszkowego LaSelva

  1. Umyć rukolę, osuszyć, ciecierzycę odsączyć
  2. Pomarańcze obrać, podzielić na małe cząstki
  3. Cebulkę obrać i pokroić w wiórki
  4. Wymieszać wszystkie składniki delikatnie, dodać 2  łyżki soku z pomarańczy oraz 2 łyżki pesto pietruszkowego
  5. Udekorować orzeszkami piniowymi, serem gorgonzola i plasterkami gruszki
Wskazówka: serwować ze świeżą ciabattą

LaSelva_Kichererbsensalat-mit-Orangen.jpg