• Dania z makaronem

Makaron w sosie mięsno - warzywnym

Przepis pochodzi ze świetnego bloga www.mamakarmiaca.com.pl

Składniki:

- 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 2 marchewki
- 1 burak
- 800 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1/2 słoiczka pikantnego pesto pomidorowego z serem pecorino LaSelva
- 1 łyżeczka bazylii w oliwie z oliwek LaSelva
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- sól, pieprz
- makaron farfalle LaSelva

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulkę. Chwilę ją smażymy, po czym dodajemy rozgnieciony czosnek. Doprawiamy solą i miodem. smażymy przez chwilę.
 
Na patelnię dodajemy również utartą marchew i buraka. Najlepiej jeżeli będą one utarte na małych oczkach. Warzywa razem dusimy około 5 minut. W razie konieczności można je podlać odrobiną wody - wystarczy 1/3 szklanki.
 
Do warzyw dodajemy zmielone mięso i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Smażymy do momentu, aż z mięsa wyparuje cała woda. Smażymy oczywiście bez pokrywki.

Do usmażonego mięsa dodajemy pesto, bazylię i mleczko kokosowe. Całość dusimy około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z makaronem ugotowanym wg wskazówek producenta. Bardzo często się o tym powtarzam, ponieważ to gwarantuje nam uzyskanie najlepszego smaku makaronu. 
SAM_6064.JPG

 

 

Najprostsze spaghetti w sosie pomidorowym

Przepis pochodzi ze świetnego bloga www.mamakarmiaca.com.pl

Składniki:

- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva
- passata pomidorowa 425 g LaSelva
- 1 łyżka białego kremu balsamicznego LaSelva
- makaron spaghetti pełnoziarnisty 500g LaSelva
- sól, pieprz
- świeże oregano
- wędzony ser

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy na nią rozgniecione ząbki czosnku i chwilę podsmażamy.
Bądźcie czujni, bo spalony czosnek nie smakuje rewelacyjnie ;)
 
Do czosnku dodajemy passatę. Całość smażymy razem około 2 minuty. Dodajemy krem balsamiczny, sól, pieprz. Całość mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania makaronu.
 
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek producenta. Zapewni Wam to ugotowanie makaronu al dente.
 
Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z sosem.
 
Podajemy od razu posypany startym serem i świeżym oregano, bądź innymi ulubionymi ziołami.
 
SAM_5937.JPG